Het fiscale nieuws van februari 2016

Wat natuurlijk interessant is geweest aan februari, was natuurlijk het feit dat deze maand wel 29 dagen telde. Deze extra dag werd goed benut door meer fiscaal nieuws. De fiscale wereld is continue in beweging, dus lees hieronder de opmerkelijkste ontwikkelingen van de afgelopen maand.

 

Britten spreken Uber aan over Nederlandse belastingroute

Velen kennen het bedrijf Uber natuurlijk al, een internetonderneming die bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer in verschillende landen. Binnen een aantal jaar wordt dit bedrijf door menig mens als een van de meest succesvolle start-ups genoemd. Er wordt gesuggereerd dat de Britse tak van taxidienst Uber zijn inkomsten via lege BV’s in Nederland laat lopen om belasting te ontwijken. Zoals de welbekende belastingontwijkingsstructuren van de laatste jaren, schijnt Uber de inkomsten van Uber UK te laten verlopen via een aparte entiteit in Nederland met nul personen op de loonlijst. Uber is zich echter van geen kwaad bewust. Tegen Business Insider verklaart het bedrijf: “Onze belastingstructuur is waarschijnlijk het minst innovatieve van Uber. Het is de standaardprocedure voor de meeste internationale bedrijven.”

 

België wil in beroep tegen EC-besluit over belastingontwijking

België sloot met 36 bedrijven een zogeheten excess profit ruling. Ze wist zo ruim €2 miljard aan winsten onbelast te houden, omdat ze in België gebruik maakten van een regeling die gunstig was voor bedrijven met internationale activiteiten. Dit was voor velen multinationals zoals Bierbrouwer AB Inbec, de Zweedse machinebouwer Atlas Copco en chemieconcern BASF een reden om actief te blijven in het land. Volgens de Europese Commissie is er sprake van illegale staatssteun aan deze multinationals en moet België die steun terugvorderen.

 

Nederlandse vermogensbelasting in strijd met het recht van eigendom

Zoals volop in het nieuws is meegekregen, zal met ingang van 2017 het vermogensrendementsheffing worden aangepast. Naarmate het vermogen groter is, gaat de Belastingdienst boven bepaalde drempels uit van een hoger rendement. De heffing staat tegenwoordig ter discussie en wordt juridisch aangevochten omdat het fictieve rendement van 4% waarover 30% belasting wordt geheven, sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 steeds verder uit beeld is geraakt. Door de aanhoudende lage rente halen gewone spaarders deze vergoeding bij lange na niet. In een notendop kan worden gesteld dat als de huidige heffing op basis van een fictief rendement tot vermogensverlies leidt, de rechter kan beslissen dat de belasting niet mag worden geheven.[1]

 

Topmannen Saab worden vervolgd voor fiscale fraude

De voormalige top van Saab wordt door de Zweedse fiscale opsporingsdienst Seca verdacht van omgerekend €3,5 miljoen weggesluisd te hebben door twee facturen aan een Cypriotisch bedrijf te vervalsen. In 2010 tot 2012 hadden drie bestuursleden, waaronder Victor Muller, de leiding over Saab. De Zweedse fiscale opsporingsdienst is dan ook van mening dat de algehele verantwoordelijkheid bij deze personen zat voor de zakelijke transacties. Volgens een bericht van de autoriteit ontkennen alle verdachten de aanklacht. Victor Muller heeft aangegeven dat hij op geen enkele wijze betrokken was bij de genoemde affaire. Zij zouden een gevangenisstraf van zes maanden tot vier jaar en/of een boete ter hoogte van het gefraudeerde bedrag riskeren.

 

Google

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en andere landen klagen al langer dat internetbedrijven als Google, Amazon en Yahoo grote winsten maken in hun land, maar die doorsluizen naar landen met veel lagere belastingtarieven, zoals Ierland. De bedrijven zeggen niets onwettigs te doen. Tegelijkertijd waarschuwen Amerikaanse politici dat Europese landen geen jacht moeten maken op winstbelasting die volgens hen de Verenigde Staten toekomt. In januari is het nieuws al naar voren gekomen dat Google in meerdere landen onder vuur ligt vanwege de vele complexe fiscale constructies waarmee de internetgigant de belastingdruk verlaagt. Frankrijk claimt €1,6 miljard aan achterstallige belasting van Google. De Franse minister van financiën, Michel Sapin, zei eerder deze maand dat Parijs geen compromis zal sluiten met Google over het belastingconflict. Sapin zei dat Frankrijk aanspraak maakt op een ‘veel groter’ bedrag dan de Britten zijn overeengekomen. Leden van het Britse parlement hebben namelijk eerder al kritiek geuit op de deal tussen de belastingdienst van het Verenigd Koninkrijk en Google. Na zes jaar onderzoek naar het belastinggedrag van Google in het Verenigd Koninkrijk kwamen de fiscus en het internetbedrijf eind januari tot een overeenkomst. Google betaalt £130 mln aan achterstallige betalingen en draagt vanaf nu jaarlijks £30 mln (€ 39 mln) winstbelasting af in plaats van £20 mln (€ 26 mln). De Britse minister van financiën George Osborne sprak direct van een ‘groot succes’. In het Verenigd Koninkrijk leidde de overeenkomst tot veel discussie.

 

Door: Kawee Wu

 

[1] ‘Van dit forfaitaire stelsel kan […] niet worden gezegd dat het elke redelijke grond ontbeert’, stelde de Hoge Raad vorig jaar over box 3. Als het over belastingen gaat, bieden de Europese spelregels nationale wetgevers veel vrijheid zodat de Nederlandse rendementsheffing niet indruist tegen het eigendomsrecht, aldus het rechtscollege. Dit is echter wel het geval, waarschuwde de Raad, als het ‘door de wetgever voor een lange reeks van jaren veronderstelde rendement van vier percent voor particuliere beleggers niet meer haalbaar is en belastingplichtigen […] zouden worden geconfronteerd met een buitensporig zware last.’

Bestuur CT

test

No Comments Yet

Comments are closed