Interview met Thijs Poelert van Houthoff Buruma

Zou je jezelf kort voor kunnen stellen?

Mijn naam is Thijs Poelert. Op mijn achttiende ben ik vanuit Enschede naar Amsterdam verhuisd om rechten te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Na een bachelor in zowel fiscaal recht als rechtsgeleerdheid te hebben behaald, heb ik de master ‘Internationaal en Europees Belastingrecht’ aan de UvA afgerond. Vervolgens ben ik op 1 juni 2015 als fiscalist in dienst getreden bij Houthoff Buruma te Amsterdam.

 

 

Welke extra curriculaire activiteiten heb je naast je studie ondernomen?

Tijdens mijn studententijd heb ik geroeid bij een studentenroeivereniging. Daarnaast heb ik verschillende bijbaantjes gehad, variërend van de horeca tot werkstudentschappen bij zowel advocaten- als accountancy/belastingadvieskantoren (de Big 4).

 

 

Hoe heb je de overgang van student naar het werkende leven ervaren?

In het begin is het uiteraard erg wennen. Opeens wordt je leven grotendeels bepaald door je baan en heb je vanzelfsprekend minder vrije tijd dan tijdens je studententijd. Aan de andere kant is er genoeg tijd voor interne en externe sociale activiteiten zoals lezingen, borrels en leer je ontzettend veel nieuwe mensen kennen via de beroepsopleiding(en) die exact hetzelfde meemaken als jij. Wat dat betreft is het werkende leven tot op een zekere hoogte een voortzetting van je studententijd.

 

 

Waarom heb je gekozen voor een advocatenkantoor en niet bijvoorbeeld voor een Big Four kantoor?

Tijdens mijn studie merkte ik al dat ik een brede interesse had in het recht die verder reikt dan de fiscaliteit. Daarom leek het mij altijd al leuk om naast de beroepsopleiding voor fiscalisten (de NOB) ook de advocatenopleiding, bestaande uit de NOVA en de Law Firm School (LFS), te volgen. Deze mogelijkheid wordt startende fiscalisten bij Houthoff Buruma geboden. Daarnaast werk je als fiscalist bij Houthoff Buruma veel samen met andere secties binnen kantoor, zoals M&ABanking en Insolvency. Kortom, een zeer variërende praktijk waarbij transacties niet alleen vanuit fiscaal perspectief worden belicht. Deze verscheidenheid aan transacties betekent dat je naast vragen over (internationale) vennootschapsbelasting en dividendbelasting je zelf soms ook moet verdiepen in de omzetbelasting en loonbelasting. Dit maakt het werk uitdagend en afwisselend, iets wat ik bij de Big 4 in zekere mate miste. Ten slotte werk je bij Houthoff Buruma alleen in compacte teams (bijna altijd één-op-één met een partner/counsel) waardoor je al vanaf het begin veel verantwoordelijkheden krijgt en daardoor ontzettend veel kan leren.

 

 

Hoe ben je bij Houthoff Buruma terecht gekomen en waarom heb je voor Houthoff Buruma gekozen?

Tijdens mijn studie heb ik verschillende studentstages en werkstudentschappen gedaan. Mijn laatste stage was bij Houthoff Buruma, die dusdanig goed was bevallen dat ik er een baan aan overhield. Wat mij met name trok bij Houthoff Buruma is de goede sfeer, de gevarieerde (fiscale) praktijk en brede opleidingsmogelijkheden.

 

 

De afdeling Tax binnen Houthoff Buruma houdt zich onder meer bezig met M&A, investeringsfondsen, private equity en tax planning. Wat is jouw rol op de afdeling?

Als fiscalist bij Houthoff Buruma ondersteun je de partners en counsels bij fiscale vraagstukken die zij krijgen van ‘eigen’ cliënten en van cliënten die via andere secties bij Houthoff Buruma terecht zijn gekomen. Dit betekent dat je werkzaamheden nogal uit een kunnen lopen. Zo ben je de ene keer betrokken bij de advisering en begeleiding van een (private equity-)investeringsstructuur en de andere keer verzorg je de aangifte vennootschapsbelasting in het kader van een zeer complex faillissement. Daarnaast beantwoord je geregeld (korte) fiscale vragen die bij collega- advocaten of notarissen op komen.

 

 

Wat kunt u de huidige studenten aanraden om wel of juist niet te doen tijdens hun studie?

Het lijkt mij met name van belang je goed te oriënteren op de fiscale arbeidsmarkt. Dat doe je door bij verschillende soorten werkgevers – grofweg de advocatuur, accountancy/belastingadvieskantoren en de overheid – een kijkje in de keuken te nemen. Zo kom je er achter welke tak van de sport je het meest ligt. Vervolgens kun je door middel van een studentstage of werkstudentschap bepalen of de sfeer goed bij je past. Uiteindelijk breng je een aanzienlijk deel van je tijd door met je collega’s, dus het is belangrijk dat je het daar goed mee kunt vinden. Verder is het naar mijn idee ook belangrijk te genieten van je studententijd. Zo raad ik iedere student aan die de mogelijkheid krijgt om naar het buitenland te gaan die kans met beide handen aan te grijpen.

 

 

Hoe ziet een studentstage bij Houthoff Buruma eruit?

Een studentstage bij Houthoff Buruma duurt twee maanden en is fulltime. Tijdens je stage loop je mee in de dagelijkse praktijk van een van onze vestigingen. Je gaat mee naar zittingen, een kort geding of een com­paritie. Verder maak je korte opdrachten, schrijf je no­tities en doe je zoekopdrachten in de bibliotheek. En uiteraard krijg je de kans om aan te sluiten bij de ‘social events’ van het kantoor. In Amsterdam en Rotterdam beschikken wij over appartementen die elk plaats bie­den aan twee student- stagiaires die van ver moeten komen. Je sollicitatie naar een studentstage bestaat uit een briefselectie en een gesprek met twee ervaren fiscalisten of advocaten van de Studentstage Commissie.

 

 

Via welke andere mogelijkheden naast het lopen van een stage, kunnen studenten met Houthoff Buruma kennis maken?

Kennismaken met Houthoff Buruma kan tevens door deelname aan een van onze Jong Hout The Game dagen, een Café Jong Hout, via activiteiten georganiseerd door studie- en studentenverenigingen of tijdens een ken­nismakingslunch. Ook organiseren wij jaarlijks twee meerdaagse masterclasses: de Jong Hout Masterclass Notarieel in februari, en de Jong Hout Masterclass in de eerste week van juli.

 

 

Hoe ziet de sollicitatieprocedure bij Houthoff Buruma eruit?

Bij Houthoff Buruma weet je na een dag solliciteren al of je een aanbod krijgt. De dag bestaat uit twee rondes. De ochtendronde bestaat uit twee één-op-één gesprek­ken met een partner en een lunch met aantal jongere kantoorgenten. Hierna hoor je of je doorgaat naar de mid­dagronde. In de middagronde ga je aan de slag met een juridische casus. Deze ga je vervolgens nabespreken met twee partners. Hierna hoor je tijdens een evalua­tiegesprek of je een aanbod krijgt. De sollicitatiedagen worden tweemaal per maand georganiseerd.

 

 

Tip: Ben je benieuwd naar de verschillen tussen de sollicitatieprocedures bij de grote advocatenkantoren? Neem eens een kijkje op www.hetgrotegesprek.nl

 

intranetfoto

No Comments Yet

Comments are closed